Avlen og ting omkring mit fjerkræ i 2015

 Her vil der komme lidt om året 2015 i hønsehuset og hvad der eller sker inden for mit fjerkræavl

21-12-2015

Dette bliver det sidste der bliver skrevet på denne side.

Der er sket meget siden sidste opdatering, har ikke haft tid til at følge op på det her på siden, men prøver at få så meget med jeg kan huske.

Udstillinger er overstået, det gik ikke som forventet, mine frygt for at dyren ikke kunne holde til udstillinger holdt næste ved, på Europaudstillingen i Metz blev ikek alle dyren klar, især haner var for unge og slet ikek udvokset nok, men de klare sig allivel ok, i forholdt til de andre dyr der stod på udstilling ( se resultet andet sted).

På lokale udstilling i Næstved måtte jeg melde fra på grund af arbejde, kunne ikke nåe at få dem der ned og hentet dem igen.

På lokaleudstillingen i Vordingborghallen, gik det bedre havde tilmeldt en del dyr og de klare sig ok, jeg blev klubmester i Faxe klubben med de hvide silkehøns med skæg. 

Til landsudstilling måtte jeg melde de hvide med skæg fra, hanerne var meget slidte i vingefjerene og hønerne var ikke gode nok, det er svært at tilmelde 2 måneder før også håbe at dyrene bliver gode nok.

Eller går det fint i huset, der er blevet ryddet godt i avlsdyren og de overskyden dyr er solgt eller aflivet, så nu er der kun lige hvad der skal bruges i avl i 2016, ( Se avlstammer 2016).  

 

Så er det ved at være tid til at vælge dyr til de forskellige udstillinger, nogle af de høner der skal bruges til udstilling er blevet taget fra og sat i et rum for sig selv, så kan jeg gå og se dem an og se om der skal ændres lidt i hvem der skal af sted, det er letter i de forskellige farver når der ikke går så mange sammen, det er også lidt for at sammen holde størrelse på de forskellige høner, de skulle gerne passe sammen i farve og størrelse, det er især de hvide høner der ikke er blevet så store som ønsket, nogle af dem er lidt for små og de bliver ikke større, så de skal bare væk nu så der er plads til de gode, de røde og gule høner er der også stor forskel i størrelsen, så her skal jeg vælge dem som passer med hanerne også i farven skulle de gerne passe sammen, så er det mig der bestemmer farven og ikek dommerne hvis man tager to høner med som ikke er ens i farven, jeg har lyse høner og mørke høner og det er de mørke høner der passer på hanerne, så det er dem jeg har taget fra, gemmer en i reserve i hvert farve, der kan ske meget ind til udstillingerne. 

Rengøreing i huset er i højsæde nu, så kan man holde dyren så de ikke bliver så beskidte og svære at få vasket op til udstilling. 

 

28-09-2015 

Hønsedagen i specielklubben blev aflyst grundet for lidt tilmeldte dyr, havde håbet på bare den i Jylland kunne bliver til noget, men sådan blev det ikke i år, det er første gang siden vi starte med hønsedage at vi har måtte aflyse grundt for lidt dyr, men vi har også strammet op på hvor lidt dyr vi vil holde arrangementet for, der er tords alt et stykke arbejde i at få sådan en dag til at køre med bure og forplejning. 

Det er nu tiden nærmer sig hvor der kun skal være de dyr der skal udstilles og bruges til videre avl skal være i hønsehuset.

Alt det dårlige skal være væk nu så de gode kan bliver endnu bedre, så det er målet inden 1 oktober, der er de sidste haner aflivet og de sidste høner solgt.

Eller går man kun og venter på at der skal tilmeldes til de forskellige udstillinger.

I år bliver det nok til 2 lokaludstillinger, 1 Europaudstilling og en landsudstilling.

Dyrene til Europaudstillingen er tilmeldt, der skal 2,2 blå med skæg og 1,2 sorte med skæg til Metz i Frankring d 13-15 November 2015.

Det kniber med at haner bliver klar, men jeg håber til det sidste, der er jo trods alt 6 uger endnu de kan vokse sig store i.   

 

21-08-2015 

Så er vaccinationen overstår og det ser ud til alle dyrene klare det.

Så kan de bliver brugt til udstilling eller til Pr det næste årstid.

Vaccinerer alle mine dyr i tilfæde der skulle udbryde sygdom, så har jeg gjort mit til de ikke bliver aflivet i første omgang.

eller er jeg ved at forberede lidt pr rund omkring, har lovet at komme med lidt dyr til pr dag d 5 september hos HF foder 4652 Hårlev, det er en tilbage vendende Pr. dag for Faxe klubben.

Så er det ved at være silkehønsdag tid, skal lige en tur til Jylland og vise lidt af hvad jeg har lavet, har nogle dyr der som dommerne skal kikke på, ikke at jeg ved hvad fejlene er men også for andre kan se og lære.

Det samme gælder ugen efter i Vordingborg, her er der også silkehønsdag og her vil der nok komme lidt flere dyr med.  

 

14-08-2015 

Tiden render og alle ting vokser, også mine kyllinger, det er nu at det sker at man man se om der bliver nogle der er gode og hvem der ikke er så gode.

Bruge lidt tid hvert dag på at se efter de kommende udstilling dyr, da det er det jeg går efter, glæder mig hvert dag over at flokken trives godt og de sene kyllinger vokser god til og ser ud til at kunne bliver klar til udstillingerne i November og December.

Men mest lige nu kikker jeg efter dyr der vil kunne klare sig på en udstilling i udlandt, for Europaudstillingen i Metz i Frankrig, er den først udstilling i år og jeg ved af erfaring at de hvide skal jeg ikke sende, de har ikke en chance med de tyske dyr, selv om de er rigtig gode i år, så er chancen for en præmie og gode point ikke så store, så det bliver nok de sorte og blå som jeg vil sende til Frankring d 13-15 November. 

21-07-2015 

Så er denne sommer næsten over og tiden løber stærkt

Har fået sorteret godt ud i de store kyllinger, mange dårlige haner har måtte lade livet for at gøre plads for de gode, har været meget streng omkring fejl på de unge haner, kun det bedste er blevet gemt.

I hønerne er de fleste fra sorteret blevet solgt til havehøns og der er meget stor efterspørgelse på silkehøns, men det plejer der også at være.

Planer for efteråret er følgende

Vaccination 20 August, så skal alle mine dyr lige have et lille prik med en nål og så kan de udstilles, der er ca 70 dyr og det tager ca 30 ninutter så er der alle vaccineret.

Søndag d. 20 September er der silkehønsdag i Horsens, der regner jeg med at have 10 dyr med.

Lørdag d. 26 September er der silkehønsdag i Vordingborg og her regner jeg med at have 20-25 dyr med, det bliver en blandet flok der skal kikkes på.

13-15 November er der Europudstiling i Metz i Frankrig og jeg håber jeg kan have dyr klar så jeg kan sende 8 eller 12 dyr af sted.

21-22 November udstilling i Vordingborg hallen i Fakse klubben.

11-12-13 December Landsudstilling i Herning  

 

 

08-06-2015

Der er godt gang i kyllinger, de vokse og bliver bedre og bedre for hvert dag, har sorteret i dem nogle gang i løbet af den sidste månede og en del kyllinger er blevet solgt, har ruget de sidste kyllinger ud i maskinene, der komme ikke så mange til sidst, men de gjorde heller ikke noget, har vist kyllinger nok.

 Har været til lidt pr med hønsene og skal igen sidste i juni.

Har lagt to skrukhøner som der gerne skulle klække kyllinger op til Børnedyrskuet på Bregentved hvor silkehøns klubben deltager med en dle pr dyr og så skulle der gerne være et par høner med kyllinger, kyllinger trækker altid folk til. 

 

05-05-2015 

Tiden går bare så stærkt og der sker bare helt en masse i hønsehuset hele tiden.

Nye kyllinger hvert uge, sortering i de ældre kyllinger også er kyllinge sæsongen lige ved at være slut, da er ellers lige startet, 5 måneder går hurtigt.

Nu er det sidst hold kyllinger ved at skulle klække, mange æg har været i rugemaskierne og mange kyllinger er klækket.

I nogle af farverne er det gået ok, i andre er det gået skidt, men det er jo ikke alt der kan lykkedes.

Har fået solgt en del kyllinger, efter spørgelsen har været stor igen i år, i år har jeg kunne hjælpe både med kyllinger og rugeæg.

Har haft besøg fra sverige af 26 hønsefolk, de var på tur på sjælland og jeg havde lavet turen til dem og de fik set en del fjerkræ rund om på sydsjælland og var glade da de tog hjem over, der var mange rugæg i bussen

Nu er det så ved at væretid til dyrskuer og pr dage, de kommer løbende hænd over sommeren.

Det første arrangement jeg skal deltage i er åbent hønsehus i den lokale fjerkræklub.

Det sker d. 3 maj hos  Helle May-Britt Enevoldsen i Faxe, der skal jeg deltage med lidt kyllinger og der kommer en del andre hønseracer ud over det Helle har i sine hønsehuse.

 

21-03-2015 

Der er opsat videokameraer over alt på grunden, 7 stk, det er dem der kan se om natten, så kan man følge med hvad der sker i haven og rund omkring hønsehuset.

Tiden render meget stærkt og der sker meget på kort tid. 

Også i hønsehuset, der kommer stadig kyllinger og nogle bliver og andre bliver solgt og andre igen aflivet grundt fejl, sådan er det hvert år og i år ingen undtagelse.

I år der især de hvide og vildfarvet det er gået godt med, Dalmatinerne vil ingen ting, ingen kyllinger efter dem, de gule og røde er der kommet kyllinger, men de har været svære at holde liv i, hvor for ved jeg ikke, men de begynder ikke at spise og dør efter 4-5 dage.

Har sat en del fod-ringe på kyllingerne, en del tegner godt.

  

16-02-2015 

Så er sæsongen startet, der er kommet fod-ringe til 2015, så kan kyllinger bare vokse til.

Der er stadig godt gang i æglægningen, 80 æg på en uge, det samme var der i sidste uge og nu er det alle farven der er kommet igang igen.

Befrugtning er ikke så god som den kunne være, det svinger lidt fra uge til uge, så hvad der gør det er svært at sige, men jeg satser på det er vejret (koldt og blæsende) da jeg ikke kan samle æg hele dagen så viil nogle af dem få lidt kulde og derfor ikke udvikle sig som ønsket.

Er begyndt at lyse æg to gang, har måtte kontasterer at nogle af æggene går i stå i udviklingen på 8-10 dagen og da jeg lyser dem når der har ligget 7-8 dage, så får jeg ikke sorter dem fra, så jeg lyser også på 14 dagen og finder også 3-5 æg hvert gang der er gået i stå i udviklingen. 

Der kommer kyllinger nu hvert uge og jeg skal til at sorter god i dem for kun at beholde de bedste.

Har 3 varme lamper med kyllinger under og når der kommer 30-35 kyllinger hvert uge så går det stærkt og de kræver mere plads jo ældre de bliver, de første kyllinger på 4 uger er kommet på guldet i hønsehuset og de er godt tilpas med at få plads og er begyndt at søge ud i rummet, lokker dem med lidt græstuer som jeg gaver op med jord og det hele, det kan de godt lide når de først har lært hvad det er. 

04-02-2015 

Æg, masser af æg, men ikke så mange kyllinger.

Der kommer omkring 60-70 æg om ugen og de bliver lagt i rugemaskinen alle sammen, ca halvdel er befrugtet, men der kommer kun kyllinger ud af halvdelen.

Men sådan er det på denne årstid, det glemmer man bare, det er jo et år siden sidst.

Der skal nok komme de kyllinger jeg skal bruge, men man kan ikke vente. 

 

20-01-2015

Så kom de første kyllinger, ikke så mange men lidt har også ret.

Der kommer godt med æg og har lagt 70 æg mere i maskine.

Befrugtning er også blevet lidt bedre, men det kan bliver bedre og hvis vejret holder skal det nok komme.  

12-01-2015 

Så er sæsongen startet, de første æg blev lagt i rugemaskine d.27 December 2014 og der er lagt to hold æg mere i siden.

Der skulle gerne komme kyllinger d.17-18 januar og der er gjort klar til dem.

Har igen i år fået fat i nogle stor papkasser så der skal bruges som kyllinger rum, regner med der kan gå 30-40 kyllinger i hvert kasse ind til de kyllingerne er 14 dage, så skal de under en anden varmlampe, men det plejer ikke at være noget problem. 

Befrugtning var god på de første, men næste hold var noget dårligere, me nde var også samlet omkring hvor vi havde frost og snevejr, så vi håber det er der for, men eller er det tilfredstillinde når man tænker på årtiden 

Den store hovedrengørning i hønsegårdene har været igang og der er kommet nyt grus i bunden, det er altid at slæb, men nødvendigt engang imellem. 

21-12-2014  

Så er de første spæde skridt taget til avlen i 2015.

De fleste af dyren er sat i stammer, nogle kun i forløbige stammer, de skal måske deles op i flere stammer.

Andre er sat i de stammer de skal bruge i fremover.

Se mere under hvert enkelt farver.

Rugemaskinerne skal tjekkes efter i mellem jul og nytår og rengøres så de er klar til æg engang i januar, hvis hønese stadig til den tid ligger lidt æg.

 

 20-11-2014 

Har lagt de første planer omkring de gule og røde, begge farver skal jeg avle med i 2015.

De røde vil jeg beholde de to haner jeg har og så er der to høner som begge har lidt fejl men når man kun har dem så må man jo bruge hvad man har.

De gule haner er jeg mere i tvivl om, der er en del forskel på dem, skal man vælge den mest gule eller måske den der er størst, hønen er jo ikke så stor, så en stor hane vil nok kunne hjælpe på det i avl, men så er der farven, den største hane er den med flest sorte fjer og lidt grå dun, så hvad skal der bruges, jeg vil prøve af kontakte den opdrætter jeg har fået dyrene fra og høre hende hvad hun ville vælge.

De hvide skal helt sikkert sættes i avl, det sker når landudstillig er overstået, så håber jeg på at kunne begynde at ruge omkring Jule tid for nu tænker jeg straks på at der i efteråret 2015 er Europaudstilling i Frankring og for at de skal nå at bliver store nok så skal der laves kyllinger i januar og februar 2015.

Det samme skal ske med dalmatinerne, jo før jeg kan få lavet kyllinger jo bedre, dem vil jeg gerne sende til Europaudstilling også for at vise vi også kan i danmark.

    

10-11-2014 

 Nogle vil nok syntes det er tidligt at tænke på næste års avl.

Men det er nu man ser resultaterne af sin avl i 2014 og så kan man se hvad man skal forbedre til næste år, så jeg begynder så småt at kikke efter nye avls dyr og kikke de gamle efter i sømmene ud fra de resulter der er opnået på udstillingerne.

  Nogle af de gamle skal muligvis skifters ud og ny skal købes til hvis det er muligt, nogle dem af egen avl vil helt sikkert bliver brug til avl i de kommende år, men jeg gemmer stadig de gamle avls dyr.

Nu i år har ræven jo hjulpet med at sortere i de gamle avlsdyr så der er ikke så mange tilbage, så lidt flere unge dyr vil blive lagt til i de forskellige stammer.

Så er der jo også de nye farver, skal de bliver eller skal de helt skippes igen, jo der er nok at se til også på denne tid af året.

 

De store kyllinger er på udgang i haven nogle timer imens der bliver ordnet hønsegårde.

Sæsongens fod-ringe.
For at udstille skal fjerkræ have fod-ringe på og disse sættes på når kyllinger er 6-8 uger gamle og de kan ikke tages af, ringe er nummeret og jeg er registeret for de nummer der står på dem, så man kan finde tilbage til hvem der har lavet dem.

Dem skulle der gerne komme mange af i 2015

Kommentarer

15.06.2015 21:15

christina

Hej kan jeg købe to silke dværghøns? Mvh.Christina

26.05.2015 15:00

Heidi Patrong

Hejsa jeg vil høre om du har dværg silkekyllinger til salg?