06-02-2013 

På lidt opfordring vil jeg forsøge at beskrive hvad jeg har prøvet at lave af nye farver inde for silkehøns.

Det bliver ikke det store videnskablige fordrag, kun mine egen oplevelser med det at lave en ny farve eller måske forbedre en existerende.

Laksefarvet, hvad er det, jo det er den Farverolles har (se billedet) det er en smuk farve, så hvorfor ikke lave den på silkehøns.

Hvad skal man bruge, jo en laksefarvet faverolles, skal der være han eller høne, hønen blev valgt og indkøbt, hvor for en høne, jo den ligger jo æg og det vil være lettere at styre hvad der kommer af kyllinger.

Hvad skal der eller bruges, jeg satsede på en vildfarvet silkehane, da den jo har lidt af farverne, så en god hane blev valgt til projektet, det vil sige hønen kom ind til de andre vildfarvet.

Kyllingerne skulle jo nok være til at kende forskeld på.

Høne lage fint med æg og de var også befrugtet og de første kyllinger klækkede, overraskende var det, de ligne slet ikke noget jeg havde fået før, de var kønsvisende, høner viste sig at være brune (som hybrid hønense) hanerne blev musegrå, de lignede meget blå og jeg var da også meget i tvivl om jeg havde fået byttet om på æggene i klækkeren, men ved næste rugning var der ingen blå æg i, så det var det kryds jeg havde lavet der gav de musegrå kyllinger.

 I første klægning blev det til 7 kyllinger, 3 haner og 4 høner, i næste klægning blev det til 5 kyllinger som alle var høner.

Jeg havde ikke rigtig plads til flere kyllinger, så jeg lavede ikke flere kyllinger af disse kryds.

Kyllingerne vokse godt til, de lignede god nok ikke silkehøns, de fik "rigtige" fjer, en lille mærkelig top og typen var ikke lige en silkehønse, men mere faverolles typen.

Haner udviklede sig hurtigt, men jeg besluttede at de ikke skulle bruges, så de blev aflivet, høner blev der gemt 4 stk,  de var meget ens så der blev bare valgt 4 af de største.

Farven på hønerne var brune som alm. høns, så det kunne bliver til hvad som helst, de 4 høner fik så en vildfarvet hane ind da de begyndte at ligge æg.

Der kom mange æg og de var også godt befrugtet, så det var spænde da de første skulle klække, ville de være laksefarvet og der ved kønsvisende eller hvad kom der ud af det.

En blandet flok kom der, nogle musegrå, andre lignede vildfarvet fra de helt lyse til de mørke, så det var spænde af se dem vokse til, nogle af dem fik rigtig fjer, dem aflive jeg med det samme jeg kunne se det, dem med tæer fejl, blev også fjernet, der skulle jo være plads til nogle flere hold.

3 hold ruge jeg ud efter de 5 dyr og i alle holdene var det en blandet flok af farver.

Så var spørgesmålet, hvad skulle jeg gemme og avle videre på, da jeg ikke viste så meget om genetik og arvelighedlære, var det lidt på gefylen at de næste avls dyr blev taget fra, jeg valgt lidt forskellige farver, inge af dem så ud til at bliver laksefarvet, det nærmest var nogle haner der var mere grå med brunt, men de fik meget stor top pg meget skæg, som 12 uger kyllinger kunne de ikke se ud og kunne næsten ikke holde hovedet, så jeg valgte at aflive dem, de høner der kom lignede heller ikke laksefarvet, men blev mere eller mindre vildfarvet alle sammen.

Jeg gemte så en af de gamle høner fra første kryds med laksefarvet og vildfarvet silkehane, den døde desværre om efteråret, de 3 andre høner kom ud som skruk høns til fasaner og blev desværre ædt af ræven da de blev sat ud sammen med fasankyllingerne, så der var intet tilbage af det oprindelige, så jeg måtte nok erkende at laksefarvet ikke lige var til at overføre på en silkefjer, det har jeg så måtte erkende siden hen ellers var de nok blevet lavet i det store udland.

Da jeg nu havde fået lavet nogle der lignde vildfavet silkehøns og havde fået gode bagtæer og meget flot skæg på, skulle de selvfølgelig bruges og jeg valget så 1 hane og 3 høner som skulle tilbage på de vildfarvet, hanen døde desværre i løbet af vinteren, det samme skete med en af hønerne da den skulle til at lægge æg, så nui var der 2 høner tilbage som fik den bedste vildfarvet hane jeg havde.

Nu skete der så noget med farven på de vildfarvet, nu fik jeg haner med sorte bryst og høner med den rette grundfarve.

Skal lige nævne at i alle de hold kyllinger jeg har lavet på de laksefavet, kom der mange med enkeltkam og dem sorterede jeg fra med det samme, for det er meget arveligt, så væk med dem.

Det kom nogle enkelte med enkelt kam, nogle med bare 3 små takker og nogle med bare en enket lille spids på bagkammen, de blev alle sorteret fra og aflivet.

Da udstilling sæsongen stod for døren det år havde jeg fået 3 haner og 8 høner af vildfarvet som så rigtig godt ud, god farver og type, de blev udstille flere gange og jeg fik meget ros for dem og flere præmier, så der kan godt komme noget godt ud af krydsninge, men det var nok mere helt end forstand.

Fandt lige to billeder af den sidste høne fra projektet, hu nvar rigtig god i type og meget fint top pg skæg, så der var ike noget at sige til hun var med ti lat lave godt vildfarvet kyllinger de efter følgende år.

Jeg har så siden fået avlet den gode farve over på de vildfarvet uden skæg og det var også med til at der kom en bedre størrelse på de vildfarvet silkehøns.

Efterkommere efter dette forsøg, har været udstille på 2 Europaudstillnger med meget fine resultater, desværre blev det en hold stjålet på udstillinge og kom ikke til danmark igen, men så håber jeg bare at nogle har haft glæde af dem.

Jeg husker ikke hun var så god i type, men hun er rigtig god og forstår godt hun gav gode vildfarvet kyllinger de næste år

Jeg husker ikke hun var så god i type, men hun er rigtig god og forstår godt hun gav gode vildfarvet kyllinger de næste år

Sidste høner fra projektet.

Sidste høner fra projektet.

Seneste kommentarer

28.07 | 17:53

Hvor er hanen her smuk

28.07 | 17:51

Hejsa.
Er det muligt at købe rugeæg hos dig.
Vh AnneDorthe

03.02 | 09:29

hejsa. jeg ville lige høre om du havde nogle Høns til salg

11.01 | 19:14

Hej

Det er øreskiverne og de skal være turkisblå det skal silkehøns have

Del siden